26.11.07

Huislijk geweld

Kinderen zullen centraal staan in de aanpak tegen huiselijk geweld de komende jaren.
Dat kondigde gisteren justitieminister Hirch Ballin aan op het congres Aanpak Huiselijk Geweld in Nieuwegein. Daarbij gaat het om jaarlijks 200.000 kinderen die getuige zijn an geweld in het ouderlijk huis. " Zij zijn een bijna vergeten groep" zei Hirch Ballin.
De minister, die de cijfers onacceptabel noemde, vertelde gisteren over de kabinetsplannen de komende vier jaar. Zoals een vroege signalering bij de genoemde kinderen. " Anders lopen zij een zeer grote kans daders (jongens) en slachtoffers (meisjes) te worden. En is het dweilen met de kraan open."

Want of een kind zelf geslagen wordt, of toeschouwer is, de effecten blijken hetzelfde. "Onderzoeken wijzen uit dat zij precies dezelfde problemen krijgen: agressie, ralatieproblemen, schooluitval", vertelt Lisette van Gurp, beleidsmedewerker van kennisinstituut Movisie.
Onder huiselijk geweld wordt verstaan lichamelijke, psycische en seksuele mishandeling, belaagd worden en bedreiging.

Ondanks alle maatregelen groeit dit fenomeen in ons land. Nie op straat dus, maar achter de eigen voordeur. Het aantal geweldincidenten nam van ruim 56.000 incidenten in 2004, toe tot ruim 63.000 vorig jaar, tonen cijfers van de politie Daarbij zijn vrouwen nog altijd het vaakst slachtoffer.

Uit een steekproef blijft dat 45% van de mannen en vrouwen tussen de 18 en 70 jaar ooit zelf slachtoffer is geweest van huiselijk geweld, als kind, partner of ouder.
Bij allochtonen komt huiselijk geweld onevenredig voor, alsdus de minister die geen harde cijfers gaf. "Er moet voor eergerelateerde misdrijven meer aandacht komen".
Ook al staan hulpverleners vaak voor gesloten deuren bij allochtone gezinnen. Hirch Ballin wil dat daar " een stevige voet tussen de deur komt".

Cruciaal is samenwerking tussen alle instanties. Daar waren alle artsen, hulpverleners, politiemensen en bestuurders het gisteren over eens.

De treurige voorbeelden waar dat volgens onderzoeken misging, zijn bekend: het Maasmeisje, en Savannag, twee meisjes die huiselijk geweld met de dood moesten bekopen.

Niet meer, oordeelden de bureaus Jeugdzorg en de Raad voor Kinderbescherming die de handen ineensloegen. De instellingen hebben met elkaar afgesproken dat kinderen die bescherming nodig hebben die binnen twee maanden krijgen. tot nu kon het een jaar duren voor een kinderrechter ingrijpt.

Nieuw punt was ook de aandacht voor de rol van het bedrijfsleven in de aanpak tegen huiselijk geweld. "Je kunt dan denken aan signalering bij werknemers die daar thuis mee te maken krijgen, en bijvoorbeeld een hoog ziekteverzuim hebben" , denkt van Gurp.
Daarbij gaat het volgens haar zowel over daders als slachtoffers.
" Daders zullen bijvoorbeeld niet de gelukkigste werknemers zijn als zij thuis de boel kort en klein slaan,op enkele psychopaat nba. Dat kan geld kosten. Daar kun je proberebn bedrijven te bereiken.

Bron: Annette Karimi
Krant Spits 27 November 2007 (http://www.spitsnet.nl/)

Geen opmerkingen: